Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νάουσας έχουν την δική τους ιστορία:

  • 1970 γίνεται η θεμελίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων που σήμερα στεγάζουν το σχολείο μας.
  • Σχ. Έτος 1974-75. Οι εργασίες κατασκευής έχουν ολοκληρωθεί και οι κτηριακές εγκαταστάσεις παραδίδονται για να στεγάσουν την Μέση Δημοσία Τεχνική Σχολή Νάουσας (ΜΔΤΣ). Η ΜΔΤΣ λειτουργούσε είδη από το Σχ. Έτος 1967-68, τροφοδοτούνταν από μαθητές της Κατωτέρας Τεχνικής Σχολής και της 4ης Γυμνασίου και πάνω. Ήταν σχολή με πανελλαδική φήμη για την ποιότητα και το επίπεδο γνώσεων που προσέφερε. Στην ΜΔΤΣ φοιτούσαν μαθητές από όλη την ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα οι οποίοι στην συνέχεια στελέχωσαν επάξια την Ελληνική βιομηχανία αλλά και την βιομηχανία εκτός συνόρων (Γερμανική κλπ). Ο αριθμός των μαθητών πλησίαζε τις 2000 ανά έτος.
  • Σχ. Έτος 1977-78 στις σημερινές εγκαταστάσεις του ΕΠΑ.Λ Νάουσας, στεγάζεται η λειτουργία του ΚΕΤΕ (Κέντρου Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης) στο οποίο υπάγονται:

1. Η Κατωτέρα Τεχνική Σχολή (υπό κατάργηση πλέον)
2. Η Μέση Δημοσία Τεχνική Σχολή (γνωστή ως Σχολή Εργοδηγών) (υπο κατάργηση πλέον)
3. Η Μέση Τεχνική Σχολή Νέου τύπου (Νεοϊδρυθείσα)
4. Το Τεχνικό Λύκειο (Νεοϊδρυθέν)
5. Το Επαγγελματικό Λύκειο (Νεοϊδρυθέν)

  • Σχ. Έτος 1985-86 καταργείτε το ΚΕΤΕ με τον Νόμο (1566/1985) και δημιουργείται το ΤΕΛ (Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο) στις δομές του οποίου συγχωνεύτηκαν τα ΤΕΛ και τα ΕΠΑ.Λ.. Η δε ΜΔΤΣ μετονομάζεται σε ΤΕΣ (Τεχνική Επαγγελματική Σχολή).
  • Σχ. Έτος 1998-99 Λειτουργούν παράλληλα τα, υπό κατάργηση πλέον, ΤΕΛ, το 1ο ΤΕΕ και το 3ο Ενιαίο Λύκειο.
  • Σχ. Έτος 2006-07 και έως σήμερα λειτουργεί το ΕΠΑ.Λ. στην σημερινή του μορφή

Στην διάρκεια αυτών των ετών διετέλεσαν Διευθυντές των παραπάνω σχολών και σχολείων οι:
Βαλσαμίδης Εμμανουήλ, Καγγελίδης Θεοχάρης, Σούρδας Μηχαήλ, Μηχαλόπουλος Πασχάλης, Μουρατίδης Ιωάννης, Ζαταγιάς Ιωάννης,  Μαγγανάρης  Κωνσταντίνος,Τολούδης Κυριάκος, Μάρα Αικατερίνη, Αλμπάνης Αναστάσιος, Δραγουμάνου Καλλιόπη, Τασιώνας Αντώνιος, Κεσκίνης Δημήτριος,Πετρίδης Συμεών, Νάτσιος Δημήτριος.

Μάλιστα τα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω μας τα εξιστόρησαν οι κύριοι Μηχαλόπουλος, Τασίωνας και Κεσκίνης.